9.30 tot 10.00 uur

Cittaslow gemeente Eijsden-Margraten heet u welkom

 

Aan het Amerikaplein in Margraten ligt het eind 2013 in gebruik genomen Huis van de Burger. Naast een centrum voor gemeentelijke dienstverlening is dit ook het bestuurscentrum en de werkplek van het ambtelijk personeel van de gemeente Eijsden-Margraten.

Spreker:
10.00 tot 12.15 uur

Jaarvergadering VLG

Dieudonné Akkermans, burgemeester van de gemeente Eijsden-Margraten, heet u van harte welkom als gastheer van de Limburgse Bestuurdersdag 2019.

Annemarie Penn-te Strake, voorzitter van de Vereniging van Limburgse Gemeenten houdt de jaarrede. Als gastspreker zal Pieter Tops het thema ‘bestuurlijke ondermijning’ onder de aandacht brengen.

Aan het eind van de vergadering wordt het thema ‘Cittaslow’ van de het middagprogramma toegelicht met een korte presentatie.

12.15 tot 13.15 uur

Cittaslow lunch

In gemeenschapshuis Oos Heim wordt een lunch geserveerd met streekproducten.
Speciale dieetwensen kunt u door geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het inschrijfformulier.

Voor vegetariërs is voldoende keuze aanwezig.

Adres: Clermontstraat 10, Margraten (Loopafstand 2 minuten)

13.30-16.30 uur

A) Proef de natuur in de Eijsder Beemden

Ten noorden van Eijsden in de uiterwaarden van de Maas liggen de Eijsder Beemden. Het indrukwekkende natuurgebied bestaat uit graslanden, plassen, wilgenbossen en een heringericht groot grindgat. Schrik niet als u oog in oog komt te staan met een konikpaars of galloway rund. Ze grazen er het hele jaar rond. De grote variatie aan beplanting en beleving vormt een goed voorbeeld van nieuwe natuur in de uiterwaarden van de Maas. Het gebied is ontwikkeld vanuit het project Ruimte voor de Rivier.

Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) laat ons interactief kennismaken met dit unieke natuurlandschap in Oost Maarland,

Trek alvast uw wandelschoenen aan.

13.30-16.30 uur

B) De unieke mergelwindmodel op de Bemelerberg

Het is even klimmen, maar eenmaal boven vergeet je die inspanning direct. Met kleine stapjes wandelen we naar de top van de Bemelerberg, waar we een waanzinnig uitzicht hebben over het plateau. Stichting het Limburgs Landschap neemt ons mee naar de Van Tienhovenmolen. De enige molen in Nederland die volledig is opgebouwd uit mergel. In de velden rond de molen kom je de ‘Korenwolf’ tegen. Deze grote hamsters kunnen tot wel 600 gram wegen. Het beestje – een icoon in Margraten - leeft sinds 2001 weer in het reservaat.

Vanaf de molen, wandelen we naar de akkers op het plateau en leren hoe landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan, nu en in de toekomst.

Trek uw wandelschoenen alvast aan.

 

 

 

 

13.30-16.30 uur

C) Inspiratietocht Bemelen, De andere Bemelerberg

Bemelen is vooral bekend bij actieve wielrenners. Je moet er flink doortrappen. Maar ook natuurliefhebbers beklimmen de berg. De Bemelerberg vormt de Maasterrasrand naar het plateau van Margraten. Het kalksteen dat aan de oppervlakte komt, geeft een uniek beeld. Vroeger won men er mergel voor woningbouw en voor bemesting van de vruchtbare grond.

De berg zelf is vroeger begraasd door de schaapskudde met het bijzondere kalkgrasland tot gevolg.  Vanaf de top is kijk je uit over Maastricht; een prachtig uitzicht.

Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) laat u op interactieve manier kennismaken met dit prachtige natuurgebied.  

Trek alvast uw wandelschoenen aan.

13.30-16.30 uur

D) (H)eerlijks van het land op Landgoed Heerdeberg

Aan de rand van het Limburgse Heuvelland in Cadier en Keer ligt Landgoed Heerdeberg. De uitbaters zijn boer, slager en kok ineen. Naast proeven van al het eerlijks en heerlijks van het land, maak je kennis met de filosofie van het Landgoed. De gastheer en de gastvrouw vertellen over hoe ze de voedselketen gezond houden en hoe winst omgezet wordt in waarde voor mens en natuur. Want daar draait het om. De tuin op het landgoed is een eetbare tuin; niet alleen lekker en nuttig, maar ook nog eens prachtig om te zien.

Omdat we dit jaar 75 jaar vrijheid vieren in de hele gemeente, luisteren we ook naar het indrukwekkende verhaal over elf Belgische verzetsmensen en een jonge Rus, die op 12 september 1944 in het kleine bos op het Landgoed werden gefusilleerd.

 

 

13.30-16.30 uur

E) Vakwerkkunst en puur genieten in kleinschalig Eckelrade

Precies in het midden van Eckelrade, bovenop een kerkheuvel, staat de Sint-Bartholomeuskerk trots overeind. De kerk stamt uit de 13e eeuw. Toen was de kerk het middelpunt van de gemeenschap. Maar ook nu nog komen veel inwoners er bij elkaar. In de kerk staat een gerestaureerd origineel ‘Robustelly’-orgel. De klanken uit het prachtige instrument, maken je meteen stil.

Na een bezoek aan de kerk wandelen we met een gids door het dorp en horen we over de traditionele vakwerkkunst en de historische kenmerken in het dorp. Ook proeven we stroop bij Puur Vandewall, waar eigenaar Mart ons meeneemt in het kleinschalig, biologisch telen van fruit. De wandeling eindigt in één van de prachtige carré boerderijen van het dorp, waar een verrassing voor u klaar staat.

13.30-16.30 uur

F) Hoe ontstaat een streekgerecht?

De lunch tijdens de Limburgse Bestuurdersdag bestaat uit een proeverij van tal van pure en verfijnde streekproducten. Wie deelneemt aan deze inspiratietocht, proeft nog even lekker verder. We proeven tijdens een interactieve tocht langs twee lokale ondernemers het verhaal achter een echt streekgerecht uit Margraten. Samengesteld door de Margratense kookboekenschrijfster Janneke Philippi.

We starten bij Slagerij Kusters uit Margraten, een begrip in Zuid-Limburg. Dit ambachtelijk familiebedrijf heeft een eigen slachthuis, worstmakerij en keuken, waarbij diervriendelijkheid en duurzaamheid uitgangspunt zijn voor alles wat ze doen. Daarna zijn we te gast bij Puur Aroma.

Deze biologische kruidenkwekerij produceert jaarlijks 1 miljoen biologisch geteelde potkruiden, met het Europees Biologische keurmerk en het EKO keurmerk. Laat het smaken.

13.30-16.30 uur

G) Handen in de leem: vakwerk in Noorbeek

Het gebouwd erfgoed van Eijsden-Margraten wordt getypeerd door het gebruik van streekeigen materialen zoals vuursteen, hardsteen, mergel, veldbrand maar ook leem. In Eijsden-Margraten zijn verschillende vakmensen actief, die precies weten hoe ze met deze materialen duurzaam bouwen. Leembouwer André Schopman is zo’n vakman. We gaan met hem op pad in Noorbeek en maken kennis met vakwerkbouw toen en nu. Wie wil mag zelf de handen uit de mouwen te steken.

Neem alvast een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=9vZgmpQCSac

13.30-16.30 uur

H) Roemrucht Broederschap in Gronsveld

Onder de rook van Maastricht ligt het kleine kerkdorp Gronsveld. De Sint Martinuskerk in het dorp staat bekend om haar orgel, speciaal voor deze kerk gebouwd in 1711 door de beroemde Luikse orgelbouwer Philippe le Picard. We proeven de sfeer in de kerk onder begeleiding van een gids.

Daarna ontmoeten we de grootste schutterij van Nederland: meer dan 350 geüniformeerde leden, verdeeld over de roei en de blow. De schutterij bestaat in 2019 maar liefst 400 jaar en komt maar bij hoge uitzondering buiten de dorpsgrenzen. We nemen u mee naar de historie van dit roemrucht Broederschap Sint Sebastianus onder het genot van koffie en vlaai van fruit uit de streek.

13.30-16.30 uur

I) Proef de vrijheid in Mesch en Margraten

Proef de vrijheid! Het bevrijdingsvuur trekt door Nederland, met Mesch als aftrap. Op 12 september 1944 werden hier de eerste inwoners van Zuid-Limburg door Amerikaanse troepen bevrijd. Vanuit Mesch verdrijven hoop en opluchting vier jaar angst en onderdrukking. Dit jaar is het precies 75 jaar geleden.

Graag nemen wij u mee in 75 jaar bevrijding van Limburg door een bezoek aan Mesch en een rondleiding op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. De 8301 geadopteerde graven van Amerikaanse soldaten laten een permanente indruk achter.

13.30-16.30 uur

J) Een stevige wandeling in het rijke Savelsbos

 

Tussen Gronsveld en Eijsden ligt Rijckholt. Een kleine dorpskern boordenvol tradities en historie. Samen gaan we op een landschapsexcursie door het mooiste bos van Nederland: het Savelsbos. 5000 jaar geleden werd hier gegraven naar vuursteen. We maken kennis met de prehistorische vuursteenmijn en de oude boswachterswoning ‘De Beuk’, waar de wildbeheerseenheid zetelt.

We starten in een klein typisch kerkje in Rijckholt, waar op dit moment hard gewerkt wordt aan een nieuwe maatschappelijke invulling. Na de wandeling in het bos eindigen we ook weer op een plek die in het teken staat van de gemeenschap en ons rijke erfgoed. Trek uw wandelschoenen alvast aan.

De inspiratietocht wordt begeleid door Staatsbosbeheer, de wildbeheerseenheid Savelsbos en de initiatiefnemers van de vuursteenmijn.

13.30-16.30 uur

K) De betekenis van het familieverband

In Eijsden, waar de Maas ons land binnenkomt, ligt het voormalige Ursulinenklooster. De zusters Ursulinen kom je er niet meer tegen, Het prachtige klooster herbergt nu een Museum voor Familiegeschiedenis. Daar komen we meer te weten over de geschiedenis van de mens in zijn familieverband.

Na een rondleiding door het museum dalen we af naar de gewelfde kelders van het klooster. We treffen er de enthousiaste ondernemers van een ambachtelijke kaasmakerij en een kleinschalige en experimentele bierbrouwerij. We maken kennis met het maakproces én met de smaakvolle producten. Proeven in optima forma.

13.30-16.30 uur

L) Ontdek de sporen van erfgoed en wijnbouw

In 1979 brandde het klooster van Hoogcruts (‘hoog kruis’) af. Na 30 jaar besloot Stichting Limburgs Landschap het 15e -eeuwse klooster te kopen en deels te restaureren. Inmiddels heeft de kloosterruïne een nieuwe bestemming: HX Hoogcruts. Het voormalige klooster wil een Euregionale ontmoetingsplek worden voor creatievelingen op gebied van kunst, cultuur, natuur en technologie. Samen met het Stichting Limburgs Landschap bekijken we de renovatie van het complex en de wijze waarop een nieuwe bestemming wordt gegeven aan dit monumentaal gebouw.

Daarna maken we kennis met de Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek, ooit opgericht door acht goede vrienden. Op de hellingen in Noorbeek liggen maar liefst drie wijngaarden. We maken kennis met het duurzame en bewuste productieproces en mogen uiteraard ook even proeven.

13.30-16.30 uur

M) Dagboek van een Herdershond

Eind jaren zeventig vormde Eijsden het decor van de succesvolle Nederlandse televisieserie ‘Dagboek van een herdershond’. Deze wandeling door Eijsden kan dus voor menig déja vu zorgen. We nemen je mee op reis door onze grootste dorpskern van Eijsden-Margraten, waarbij we bijzondere aandacht hebben voor het culturele en materiele erfgoed. De gebouwen, straatbeelden en de patronen hierin vormen een cultuurhistorisch plaatjesboek.

Onderweg leren we meer over het kasteel Eijsden, gebouwd in 1636 en bewoond door de grafelijke familie de Liedekerken. Ook nemen we u mee naar het Ursulinenklooster, het Joods herdenkingsmonument en het geboortehuis van Eugene Dubois, de wetenschapper die bewijs zocht voor Darwins evolutietheorie.

16.30 tot 18.00 uur

Afsluiting en borrel

In het Huis van de Burger is tijdens de afsluitende borrel gelegenheid voor informeel napraten en netwerken. Een uitstekende plek om uw indrukken opgedaan tijdens de inspiratietochten van LBD 2019 te delen met andere congresgangers!

Het thema ‘Cittaslow ‘vindt u ook terug tijdens deze borrel met streekproducten.

Spreker:

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken .